Bestellen

Over Kaasboerderij Ravenswaard

Home » Over ons

Kaasboerderij Ravenswaard is een oud familiebedrijf gelegen in het hart van Maas en Waal. De familie Litjens maakt er al meer dan 50 jaar boerenkaas, waarvan 25 jaar biologisch, direct van de rauwe melk van de koeien op hun land.

Hun ambachtelijk boerenbedrijf heeft altijd al milieuvriendelijk geboerd. Het ecologisch boeren zit hen wat dit betreft al generaties in het bloed. Dit uit ideële overwegingen; boer en boerin dienen verantwoordelijk te zijn voor de ontwikkeling van aarde, plant en dier. De natuurlijke kringloop dient in stand gehouden te worden. Daarnaast is de consument steeds milieubewuster, gezonder en kritischer gaan leven. De vraag naar EKO-kaas wordt steeds groter.

Biologische bedrijfsvoering betekent dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen op de weiden gebruikt worden en resulteert dus in een lagere opbrengst van het grasland. De grond wordt gezond en vruchtbaar gehouden middels eigen mest, biologische compost en andere alternatieven. Zoveel mogelijk water wordt hergebruikt door middel van een eigen waterzuivering.

Voor het vee betekent biologische bedrijfsvoering dat, behalve een goede verzorging, er geen preventieve geneesmiddelen gebruikt worden. Voor de kaas zelf betekent het een veel gezonder en smakelijker product. De kaas wordt van zuivere, rauwe melk gemaakt en er worden geen conserveringsmiddelen, smaak- of kleurstoffen toegevoegd. Puur natuur dus! De kaas zal, net als de andere boerenzuivelproducten, naargelang het weer en het seizoen altijd weer anders smaken en nooit vervelen. Het eindresultaat krijgt dan ook niet voor niets het EKO-keurmerk.

Lies maakt nog steeds de kaas geassisteerd door Janneke die onder andere ook voor de winkel zorgdraagt. Zoon Sander zorgt voor het vee en de landerijen, waar hij dag en nacht mee bezig is. Wij zijn sterk van plan om in de toekomst, samen met de “jeugd”, ons mooie biologische kringloopbedrijf voort te zetten, om ook voor hen een goede toekomst in het hart van Maas en Waal op te bouwen.